Medencefedés telepítésének feltételei

Fűtetlen kültéri medence 2-3 éves használata után minden használó valamilyen fűtésen, medence víz melegen tartásán elmélkedik – tapasztalat –, ezért már a medence építésekor érdemes előre tervezni.

A medencefedés telepítésének feltételei:

  • Úszómedence fedés telepítését, mozgatását akadályozó tényezők
  • Medencefedés sínpályáknak a medence melletti elhelyezhetősége
  • A leszállított fedés elemeinek a medencéhez való eljuttatása

Az úszómedence fedés telepítésének egyik legfontosabb feltétele a medence tényleges fizikai lefedhetősége. A medence alakját annak elhelyezését úgy tervezzük meg, hogy idővel egy fedés telepítése feleslegesen ne kerüljön plusz százezrekbe azért, mert pl. a medence lépcső a medence szerkezetből kiugró részben helyezkedik el vagy a medence körüli térburkolaton kevés a hely a fedés sínpályák részére.

Fontos szem előtt tartani

Fontos szem előtt tartani a medencefedés elemeinek az úszómedencéről való letolhatóságát.

A medence egyik rövid oldala mögött legyen legalább annyi hely – legalább 2,5 m – ahová a nyári meleg napokon le tudjuk tolni a medence fedés elemeit. A medence fedés elemeit egymástól függetlenül, külön-külön bármelyik irályba el lehet tolni.

A medence fedés telepítését

A medence fedés telepítését sok esetben a medence partara szerelt medence kellékek is akadályozzák. Szolár takaró esetében nincsen probléma, mert ez a termék szükségtelenné válik, viszont bosszúságot okozhat, ha a terméket egy éve vásároltuk meg.

A vízparton elhelyezett vízköpőnél a medencefedést kell ahhoz igazítva legyártani.

A medence létrák esetében egyszerű a helyzet, mert azt szükség szerint könnyedén másik helyre lehet telepíteni. Medence lépcsőnél viszont a medencefedésen lévő ajtó elhelyezésével lehet biztosítani a fedett medence használatát, ami sajnos egy-egy előre gyártott akciós – akár 50% kedvezményes árú – medencefedés telepítését nem teszi lehetővé.