Miért fedjük le a kültéri medencét?

Medencefedés elsődleges előnye, hogy fűti a vizet. Nyári hónapokban fűtés nélkül 30C’ környéki a fedett medence vízhőmérséklete. Ez annak köszönhető, hogy üvegházhatás alakul ki a fedés alatt és a felmelegedett levegő (közel 50C’) igen intenzíven fűti a vizet.

A vízfűtés azért lényeges, mert nélküle kihasználatlan a medence hazánkban. Egy évben tíz meleg hét van, ami sajnos igen változékony - mindig érkezik egy front-. Nyáron megyünk nyaralni is, és ha utána számolunk, akkor ki fog tűnni, hogy többi idő megy el a medence karbantartásával mint használatával.

Napkollektoros vízfűtésű fedett medencék

A medencefedés annyira hatékony, hogy napkollektoros vízfűtésű fedett medencéket a kánikulai napokban kútvízzel szokták hűteni. Napkollektoros rendszerű medencevízfűtés tervezésekor elővigyázatosnak kell lenni, mert utólagos fedés telepítéskor problémák léphetnek fel azért, mert egy átlagos nyári napon jelentősen kevesebb hőt fog igényelni a medencegépészet. A medencevíz nem fogja hűteni a napkollektort, ezért figyelmetlen tervezés esetén a napkollektoros rendszer hibásodhat. Fontos megjegyezni, hogy napkollektoros vízfűtés vízfelszíni fóliatakarás nélkül semmit nem ér. Amennyi plusz hőt nappal felvesz a medence annyit le is ad éjszaka. Tényként kell kezelni, hogy kültéri vagy beltéri úszómedence vízfelszíni takarása elengedhetetlen.

Kültéri medence eredményes vízfűtése véleményem szerint: gázfűtés vagy fedés, a többi alternatívának (napkollektor, abszorber, elektromos, hőszivattyús) semmi értelme (pénzkidobás) –tapasztalat-.

Fedés második előnye, hogy nem szennyeződik a medence

Medencefedés második előnye, hogy nem szennyeződik a medence. Több esetben ez miatt került fedés a medencére (nem a vízmelegítés miatt). Fontos szempont, mivel a medencét használni nem pedig takarítani szeretjük.

Fedés további előnye, hogy fizikailag lezárja a medencét és így biztonsági védelmet is nyújt - az úszómedence fokozottan veszélyes építmény a gyerekekre és háziállatra nézve -

Előnye még, hogy téli hónapokban kevésbé fagy be a víz, ezért egyre több helyen tapasztalom, hogy nem kerül téliesítésre a fedett medence. Télen minimális éjszakai vízforgatással áttelelhető egy lefedett medence: nincsen téliesítési-tavasziasítási munkálat és annak költsége.

Fedés elsődleges hátránya az, hogy nem szép

Medencefedés elsődleges hátránya az, hogy nem szép. „Az újonnan épült medence ékköve a kertnek és nem fogjuk elrondítani azt egy ronda üvegházzal”. Pedig a tapasztalatom az, hogy előbb utóbb úgyis lefedik a kültéri medencét vagy pedig eladásra került az ingatlan.

Fedés másik hátránya, hogy drága. A medencefedés gyártók monopol helyzetben vannak, mert az eltolható mobil szerkezet alumínium vázrendszerét, az alumínium profilt nem lehet üzletben megvásárolni, azt szabadalommal levédve alumínium feldolgozó gyárban gyártatják. A fedés gyártók a legyártott profil méretre hajlítását és az elemek üvegezését, késztermék telepítését végzik.

Egyik nagy alumínium profilgyártó: Sapa Profiles Kft

Megjegyzem, hogy a polikarbonát burkolat viszont több helyen megvásárolható, még a nagyáruházakban is kapható.

4-5 évente megjelenik a piacon egy-egy új medencefedés gyártó, ennek köszönhetően a gyártók egymással folyamatos árversenyben vannak. Megjelennek újabb típusok pl.: vékonyabb burkolattal kedvezőbb árban gyártott termék és idővel a vékonyabb burkolatú rendszer megjelenik az összes gyártó kínálatában is. Érdekes, hogy a fedéstípusok nagyon hasonlóak egymáshoz csak kisebb alumínium profilváltoztatásokban van különbség köztük.

A felhasználói ármérséklésre

A felhasználói ármérséklésre javasolt viszonteladótól vásárolni mivel széles medence tulajdonosi kapcsolata és forgalma révén kedvező lehet a beszerzési ára, az alacsony működési költsége lehetővé tehet egy korrekt végfelhasználói árat.

Mindenestre javaslom, hogy aki kültéri medence építését tervezi, az a medence elhelyezését, alakját, térburkolatot úgy tervezze meg, hogy idővel problémamentesen lehessen a medencére fedést telepíteni.

 

Bővebb információért, árajánlatért kérem vegye fel a kapcsolatot.